21.11.2020 - 19:14

Реєстрація як умова для компенсації втрат

Падіння сухостоїв на надмогильні споруди призводить до руйнування об’єктів, які увінчують пам’ять про померлих.

На сьогодні ринок ритуальних послуг пропонує непомірну плату за встановлення надгробних та надмогильних споруд, то у разі руйнування вказаних об’єктів, особливо після негоди громадянам буде важко їх відновлювати самотужки.

Самостійно «погосподарювати» на цвинтарі, і тим cамим зробити корисну справу для всіх не вийде з двох причин:
технічно видалити сухостої зможуть лише вантажно-підіймальні крани або пожежні підйомники;
кладовища належать до переліку об’єктів благоустрою із зеленими насадженнями спеціального призначення, які підлягають інвентаризації та обліку згідно Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10.04.2006.

А чи можливо у таких випадках розраховувати на компенсацію від держави або від органу місцевого самоврядування?

Можна, однак при умові, що надмогильна споруда була зареєстрована.
Як пише сайт «Комунальний Лоєр», реєстрація надмогильної споруди, як один із способів захисту прав, зустрічається вкрай рідко.

Про даний механізм мало хто знає, однак у питанні відшкодування збитків з місцевого бюджету викликаного неналежним утриманням кладовищ він поки що є єдиним козирем. До того ж це безкоштовна послуга!

Що собою являє реєстрація пам’ятника?

Це письмове звернення у формі заяви разом з додатками (документами) до виконкому міста або сільської ради, або до спеціалізованого підприємства (балансоутримувача кладовища) із зазначенням прізвища та ім’я померлого, номера свідоцтва про смерть, вказавши дані про ряд і ділянку на кладовищі, зазначивши про наявність або відсутність свідоцтва про поховання, характеристику намогильної споруди (її ціну) і матеріал з якого її виготовлено, дату установлення пам‘ятника та відомості про виконавця замовлення.

За судовою практикою реєстрація намогильної споруди дає право на задоволення позовних вимог пов’язаних із відшкодуванням збитків.
Для тих, хто намагався зареєструвати пам‘ятник, але їм цього не вдалося зробити через відсутність у виконкомах журналів або книг обліку, то суди беруть дану обставину до уваги лише за умови, що громадяни мають докази такого звернення, а також інші документи, які підтверджують досудове врегулювання спору.

Детальніше про це читайте у статті «Якщо не зареєстрував, то на компенсацію і не розраховуй»

Коновал В.І.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах