1.12.2020 - 22:44

«Полтаватеплоенерго» модернізує «Аврору»

В обласному центрі розпочалася реалізація другого спільного із Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) в Україні інвестиційного проєкту з модернізації частини теплового господарства міста «DemoUkrainaDH у м. Полтава». Про це повідомили на сайті «Полтаватеплоенерго». Стартували з підписання відповідної кредитної угоди між підприємством-теплопостачальником, облрадою та NEFCO.

Означений проєкт планують впровадити до червня 2022-го, хоча за сприятливих умов цілком реально завершити його й до кінця наступного року. Проєкт передбачає часткову модернізацію найбільшої в обласному центрі котельні, що розташована по вул. Ціолковського, 36, і через свій зовнішній вигляд отримала в народі назву «Аврора».

До речі, він не перший спільний для полтавських теплоенергетиків та Північної екологічної фінансової корпорації. Хоча в Україні NEFCO сповідує принцип «одне місто – один проєкт», для Полтави був зроблений виняток. Як зазначив офіційний представник NEFCO Олексій Капустинський, це стало можливим завдяки успішній реалізації першого проєкту. Тоді обласному центру вдалось упродовж одного міжопалювального періоду зробити те, на що в інших містах витрачають, як правило, удвічі більше часу, а саме реконструювати влітку 2015 року в рамках міжнародної співпраці «Полтаватеплоенерго» з Північною екологічною фінансовою корпорацією та Шведським агентством із міжнародного розвитку (SIDA) котельню по вул. Європейській, 48, разом із її інфраструктурою. Крім того, за рахунок грантових коштів були встановлені 10 автоматизованих індивідуальних теплових пунктів (ІТП) із погодною регуляцією відпуску теплової енергії. Завдяки цьому городяни не лише отримали змогу раціонально користуватися теплопостачанням, а й щомісяця заощаджувати на вартості опалення до 20%.

Другий спільний проєкт «DemoUkrainaDH у м. Полтава» передбачає часткову реконструкцію котельні по вул. Ціолковського, 36, із встановленням утилізатора теплової енергії продуктів горіння. Це обладнання дозволить додатково використовувати теплоенергію димових газів за рахунок зниження їхньої температури. Реалізація проєкту дасть змогу знизити обсяги споживання природного газу на майже 2,7 млн куб. м на рік та зменшити викиди в повітря речовин, що руйнують озоновий шар, щорічно на 5 тис. тон.

Загальна вартість нового «DemoUkrainaDH у м. Полтава» – 1,58 млн євро. Із них 0,5 млн євро – це кредит від NEFCO, 0,38 млн євро – грант від NEFCO, 0,7 млн євро – власні кошти полтавського підприємства. Місцевий внесок за програмою має становити не менше 15% від загальної вартості проєкту. На цю суму «Полтаватеплоенерго» здійснило повну реконструкцію котла ПТВМ-50 №3 та заміну димової труби на ньому.

Як зазначив голова обласної ради Олександр Біленький, знаково, що вперше в Україні гарантом за кредитом міжнародної фінансової організації виступила Полтавська облрада. Це стало можливим після того, як наприкінці 2018-го до Бюджетного кодексу були внесені зміни, що надали право обласним радам виступати гарантами за позиками.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах