15.02.2020 - 19:50

ВООЗ планує вдвічі збільшити ефективність лікування дітей від раку

15 лютого визнаний у світі як Міжнародний день дітей, хворих на рак. Саме онкологічні захворювання на сьогодні є однією з основних причин смертності малечі та підлітків. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку рак реєструють приблизно в 300 тис. дітей. Найчастіше трапляються лейкемії, злоякісні пухлини головного мозку, лімфоми, нейро- та нефробластоми.

Результати досліджень міжнародних експертів із дитячої онкології свідчать, що в країнах із високим рівнем доходу 80% дітей із онкопатологією одужують, тоді як у державах із низьким і середнім рівнями доходів одужання та досягнення тривалої ремісії після проведеної терапії настає лише у 20% випадків.

Злоякісний процес розпочинається з генетичних змін у одній клітині, яка набуває властивостей безконтрольного поділу та втрачає здатність до подальшої диференціації й спеціалізації. Внаслідок швидкого неконтрольованого поділу групи клітин з’являється пухлинна маса, що за відсутності адекватного лікування швидко збільшується в розмірах та поширюється в інші органи й тканини. Прогресування цього процесу призводить до загибелі організму.

Онкологічні захворювання виникають у людей різних вікових груп та можуть уражати будь-який орган чи систему. У більшості випадків ця патологія не має встановленої причини. Тому важливо вчасно діагностувати захворювання.

Виявлення онкопатології на ранніх етапах має переважно позитивну відповідь на лікування навіть при меншій його інтенсивності, що дозволяє знизити вартість лікування, зменшує ймовірність ускладнень на різних етапах терапії. Рання діагностика та негайно розпочате лікування дозволяють покращити якість життя пацієнта та членів його родини.

Правильно встановлений діагноз має вирішальне значення при виборі тактики лікування хворих на рак дітей. Згідно з сучасними протоколами основною в ньому є поліхіміотерапія.

Рання діагностика збільшує показники виживання при всіх онкологічних захворюваннях. У переважній більшості випадків реально досягти ремісії або повного одужання дитини при використанні комбінації хіміотерапії з іншими видами лікування (оперативне втручання, променева та імунотерапія тощо).

Доступність послуг ефективної діагностики, лабораторного дослідження біологічних зразків, препаратів крові, забезпечення проведення хіміо- та променевої терапії, методики психосоціальної допомоги та адаптації в різних країнах значно відрізняються та не забезпечуються за принципами, що задекларовані ВООЗ. Водночас у 80-85% хворих на рак дітей можна добитися стійкої ремісії або навіть повного одужання, використовуючи для лікування навіть невисоковартісні препарати-дженерики, що зареєстровані та внесені до Основного переліку лікарських засобів ВООЗ. Тут вказані 22 цитотоксичні та допоміжні препарати, визначені як такі, що задовольняють первинні потреби населення в забезпеченні медичної допомоги, а також чотири гормональні для терапії онкологічних захворювань у дітей.

Малеча та підлітки, які отримали спеціальну терапію, у подальшому потребують постійного нагляду, щоб не пропустити можливий рецидив чи будь-які токсичні ускладнення, пов’язані з отриманим лікуванням.

До 2030 року ВООЗ збирається довести загальносвітовий показник виживання дітей із онкопатологією до 60%. Це означає збільшення вдвічі ефективності терапії й збереження ще мільйона життів протягом наступного десятиліття. У 2018 році організація розпочала втілення Глобальної ініціативи по боротьбі з онкозахворюваннями в молодого покоління. Це має відіграти ключову роль у забезпеченні організаційної й технічної допомоги керівництву держав у створенні та підтримці якісних програм із лікування онкопатологій у дітей.

Наталія Артьомова, кандидат медичних наук, дитячий лікар-гематолог, асистент кафедри педіатрії №1 із пропедевтикою та неонатологією ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах