15.02.2020 - 14:29

«Сьогодні без квартир», або Як вшановували «афганців»

Сьогодні, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 31-шу річницю виведення військ колишнього Радянського Союзу з республіки Афганістан, біля пам’ятника «Синам Полтавщини, загиблим у Афганістані» зібралося чимало городян. Прийшли представники чинної обласної та міської влади, колишні очільники регіону та обласного центру, учасники бойових дій у Афганістані (як повідомили в пресслужбі міськради, загалом їх у Полтаві на сьогодні понад 1500), нинішні військовослужбовці та їхня молода зміна, рідні загиблих воїнів, просто небайдужі городяни.

 

 

Найперше з вітальним словом до присутніх звернулися голова Полтавської міської спілки ветеранів війни в Афганістані Олександр Романенко та голова громадської організації учасників бойових дій Шевченківського району Володимир Корнійчук. Вони подякували усім, хто підтримує «афганців», зберігає історію для наступних поколінь. Від держави колишні воїни великої підтримки вже не відчувають. Якщо раніше для цієї категорії населення було передбачено 20 різних пільг, то тепер зосталося лише три, зазначив Олександр Романенко.

Керівники вручили членам ветеранських організації з Полтави та області грамоти за активну громадську діяльність, особистий внесок у військово-патріотичне виховання молодого покоління, сприяння захисту соціальних інтересів ветеранів, подякували працівникам міської, районних рад за ту увагу, яку приділяють учасникам бойових дій.

Крім того, від Української спілки ветеранів війни в Афганістані була висловлена подяка за багаторічну плідну співпрацю та практичну допомогу колишньому очільнику Полтави Олександрові Мамаю. Узявши після цього слово, останній зазначив:

– Я багато спілкувався й співпрацював із громадськими організаціями. Упевнений, що найкраща ветеранська спілка – у нашому місті! Я добре пам’ятаю ті часи, коли держава казала: «Потрібно» – і потрібно було йти та виконувати свій військовий обов’язок. На сьогодні, на превеликий жаль, багато хто намагається перекрутити цю нашу історію. Саме ви її творили, шановні «афганці», – і саме ви повинні розповідати, що та як там відбувалося. Усім наснаги, здоров’я! Вибачте, що сьогодні без квартир.

Нагадаємо, упродовж трьох років поспіль, починаючи з 2016-го, під час аналогічних заходів чинний тоді міський голова вручав «афганцям» сертифікати на отримання житла – своїх власників знайшли в той час п’ять помешкань. Минулого й нинішнього року такі сертифікати не вручали.

Що ж до грошової допомоги, яку колишні воїни зазвичай одержували до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у рамках програми соціального захисту населення «Турбота», то 12 лютого виконавчий комітет Полтавської міськради ухвалив рішення виплатити цього року одноразову матеріальну допомогу на загальну суму 16 тис. грн (по 1000 грн кожному) 16 особам із інвалідністю – жителям обласного центру, учасникам бойових дій на території інших держав. Також до пам’ятної дати одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн запланували надати полтавцям, членам сім’ї померлого учасника бойових дій на території інших держав. Було підтримано й подання щодо спрямування 3000 грн матеріальної допомоги родині, у якій померла особа з інвалідністю внаслідок війни на території інших держав.

А от під час сьогоднішніх урочистостей на «афганців» чекали не гроші – почесні грамоти виконкому міської ради, Міністерства оборони, нагрудні знаки, медалі та інші нагороди. Їх вручали ветеранам заступник голови обласної державної адміністрації Катерина Рижеченко, секретар Полтавської міськради Олександр Шамота, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Світлана Нестуля.

 

 

Після цього присутні вшанували всіх земляків, які не повернулися з війни додому, хвилиною мовчання, поклали квіти до підніжжя пам’ятника «Синам Полтавщини, загиблим в Афганістані».

 

 

 

 

Далі на учасників бойових дій чекала смачна солдатська каша.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах