4.08.2021 - 20:21

Отримано перше «золото» (полтавсько-українське) на Олімпіаді – 2020

Жан Беленюк, який на Олімпійських іграх у Токіо (Японія) представляє Полтавщину, став чемпіоном із греко-римської боротьби. Він виграв золоту медаль, здолавши у фіналі вагової категорії до 87 кг триразового призера чемпіонатів світу, угорця Віктора Лорінца.

Це перша медаль найвищого ґатунку серед здобутків українських спортсменів на Олімпіаді – 2020 і перша в колекції самого борця. 2016 року, нагадаємо, Беленюк уже виходив у фінал Олімпійських ігор, але тоді поступився росіянинові Давіду Чакватадзе, отримавши лише срібну нагороду.

Цікаво, що в цьогорічному фіналі суперник українця очолював рейтинг, він же здобув перший бал за активність. Але Жан Беленюк миттєво вийшов із партеру та піднявся. Стартова трихвилинка закінчилася з мінімальною перевагою угорця, та на початку п’ятої хвилини наш спортсмен заробив бал, а потім у партері – іще чотири завдяки двом накатам. Як результат – перемога. Незважаючи на складну травму за три тижні до Олімпіади в Токіо.

Одразу після змагання борець зізнався, що й сам іще не усвідомлює, що зробив, тому що це був дійсно довгий і важкий шлях. Він розпочав його в дев’ять років, а нині Жанові – 30.

– Тільки віра тренера в мене дала мені змогу реалізувати свою мрію. Дякую йому, моїй мамі, усім, хто підтримував, – сказав спортсмен.

Далі він збирається відпочити й зосередитися на роботі народного депутата України, яким був обраний 2019 року.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах