22.04.2020 - 11:10

У магазинах обласного центру – нові карантинні вимоги (доповнено)

Сьогодні на задньому дворі будівлі виконавчого комітету Полтавської міської ради відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій. Обговорювали єдине питання – щодо організації роботи суб’єктів господарювання, які здійснюють торговельну діяльність у період карантину.

 

За словами заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Івана Сватенка, відвідування закладів повинно відбуватися лише в разі нагальної потреби. Більше того, полтавцям варто приходити в магазини з заздалегідь підготовленими списками продуктів, лікарських засобів тощо. Це дозволить зменшити навантаження на заклади й кількість контактів із іншими людьми. Усі відвідувачі повинні бути в засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, які мають повністю закривати органи дихання. Також вони зобов’язані продезінфікувати руки або вдягнути одноразові рукавички перед входом до торгової зали. Відтепер ця діє не є добровільною, як раніше.

Керівники магазинів повинні розрахувати та контролювати максимально допустиму кількість одночасного перебування покупців у приміщенні, розмістити відповідне оголошення на вході, а також слідкувати, щоб відвідувачі дотримувалися безпечної відстані між собою – два метри. Клієнтам заборонено заходити до закладів торгівлі, якщо в них уже перебуває максимально допустима кількість людей. Чекати на можливість пройти до торгової зали необхідно біля входу в магазин на відстані два метри. Керівники закладів повинні заборонити обслуговувати клієнтів і допускати в торгову залу осіб без засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), а також контролювати, щоб ті повністю закривали рот і ніс.

Нагадаємо раніше суб’єктам господарювання вже було рекомендовано здійснювати регулярну дезінфекцію приміщень, облаштувати місця для гігієни рук, зробити лінії розмежування, установити при вході в приміщення дезінфікуючий бар’єр, персонал мав бути забезпечений ЗІЗ і дотримуватися правил особистої гігієни тощо.

Доповнення. 22 квітня під час засідання виконавчого комітету міської ради теж було одностайно підтримано рішення про запровадження таких карантинних вимог у обласному центрі. Як пояснив Іван Сватенко, їх запроваджують у зв’язку з тим, що більшість із громадян, у яких нині виявлений коронавірус, упродовж останніх 14 днів не була за кордоном, не виїжджала за межі Полтави, не контактувала з іншими хворими, але відвідувала продуктові магазини.

– Це вказує на велику ймовірність інфікування саме в торговельних закладах. Люди їздять у транспорті, торкаються поручнів, перебувають у ліфтах, під’їздах, а потім ідуть до магазинів. Ми не можемо змусити всіх мешканців перемивати та дезінфікувати продукти після кожної покупки, а тому нам зараз дуже важливо не допустити інфекцію саме до приміщень магазинів. Цим рішенням пропонується зобов’язати городян дезінфікувати руки та надягати одноразові рукавички саме перед входом до закладу торгівлі, чим зменшиться ризик потрапляння інфекції на продуктові полиці. Також передбачається перебування в магазинах винятково в засобах індивідуального захисту, що повністю прикривають органи дихання. Це дасть змогу в разі потрапляння до торговельного закладу зараженої людини не розповсюджувати вірус по полицях із продуктами й не наражати на небезпеку інших відвідувачів. Це дуже важливе рішення, що дасть змогу запобігти подальшому поширенню коронавірусної інфекції, – сказав посадовець.

Для довідки. На сьогодні в Полтаві лабораторно підтвердили 14 випадків інфікування коронавірусом, в області – понад сотню, повідомили в пресслужбі ПМР.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах