9.02.2020 - 15:47

Як запобігти карієсу в дітей

Профілактика стоматологічних захворювань, як правило, складається з двох частини: щоденної гігієни порожнини рота й зубів та регулярного проходження стоматологічного огляду.

Із появою перших молочних зубів кожні півроку дитину необхідно консультувати в дантиста. Перше відвідування бажано зробити не пізніше, як у рік, або при потребі й раніше. Завдяки ранньому спілкуванню малюка з лікарем-стоматологом можна вчасно виявити певну ваду зубощелепної системи.

Починати догляд за порожниною рота в дитини батьки також мають із появою молочних зубів. Крім того, у грудному віці важливу роль у профілактиці карієсу відіграє повноцінне вигодовування малюка. Із 2-2,5 років дитина повинна вміти самостійно чистити зуби під контролем батьків.

Профілактичні заходи призначаються й масово – в організованих дитячих колективах, й індивідуально – із урахуванням виявлених факторів ризику. Рекомендації щодо прийому лікувальних препаратів дитині повинні надавати тільки фахівці. Найбільш ефективною є системна профілактика протягом багатьох років, а не призначення окремих заходів під час звернення в поліклініку.

Як лікар-практик я хочу зауважити, що профілактичні стоматологічні огляди в організованих дитячих закладах мають бути регулярними. У цьому повинні бути зацікавлені не лише лікарі-стоматологи, а й керівники шкіл та дитячих садочків. Від нашої спільної праці залежить здоров’я дітей та їхні гарні усмішки.

Солодощі та солодкі кислотовмісні газовані напої – головний ворог зубів

Неправильне харчування в поєднанні з поганою гігієною порожнини рота – прямий шлях до захворювань зубів. Щоб зуби були здоровими та міцними, дітям треба вживати більше продуктів, багатих на кальцій, а також сирих овочів і фруктів. Спрагу найкраще тамувати звичайною питною водою. Слід уникати надто гарячої або дуже холодної їжі.

Фісури як провісники загнивання зубів

Дієвим захистом від карієсу є герметизація фісур. Глибокі фісури – це маленькі борозенки й поглиблення на поверхні зубів. Їх дуже важко чистити і тому вони є ідеальним місцем для скупчення бактерій. Герметизувати фісури доцільно в перші два роки після прорізування зуба – молочного або постійного.

Двоє з трьох дітей на сьогодні мають неправильний прикус і порушення росту й прорізування зубів. Часто причиною зубощелепних аномалій є шкідливі звички. Перший огляд дитини ортодонтом повинен відбутися на третьому-п’ятому році життя. Саме в цьому віці можна розпізнати відхилення від норми та усунути шкідливі звички.

Батьки мусять пам’ятати, що відвідувати дитячого лікаря-стоматолога потрібно двічі на рік. Це дозволить виявити будь-які захворювання зубів і провести відповідне лікування вчасно.

Директор КП «Міська дитяча клінічна стоматологічна поліклініка Полтавської міської ради» Валентина Даниленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах