16.02.2020 - 12:13

Будьте уважними до скарг малюка, щоб не пропустити рак

30% нововиявлених випадків онкозахворювань у дітей – це рак на III-IV стадіях. У цьому випадку шанси одужати значно нижчі, ніж тоді, коли хвороба діагностована на ранніх стадіях. Щоб своєчасно виявити патологію, батькам треба бути уважними до скарг свого малюка, радить дитячий лікар-гематолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Фаїна Молоданова.

Коли треба бити на сполох?

Рак на перших стадіях, на жаль, не має специфічних ознак. Проте, починаючи з перших місяців життя дитини, на розвиток злоякісного новоутворення можуть вказати зниження апетиту, маси тіла, підвищена втомлюваність і кволість малечі, апатія, немотивовані зміни настрою, підвищена агресивність, відмова від раніше улюблених справ, зміна поведінки малюка, біль будь-якої локалізації: у голові, грудній клітині, кістках, суглобах, животі, поява збільшених лімфатичних вузлів або будь-яких інших ущільнень («шишок») на тілі дитини. Про хворобу може свідчити лихоманка без ознак інфекційної патології, поява висипу, схильність до кровотеч, немотивована поява «синців», блідість шкірних покривів, анемія, неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психофізичного розвитку.

При виявленні в дитини двох чи більше з вищезазначених скарг необхідно негайно звернутись до лікаря-педіатра. Проте не варто вдаватись до канцерофобії (нав’язливого страху захворювань злоякісними новоутвореннями), адже ці ознаки є проявами також великої кількості інших хвороб.

Лікування раку в дітей залежить від форми патології та стадії. Усі заходи базуються на протокольній медицині й включають у себе здебільшого три компоненти. Це хіміотерапевтичне лікування, променева терапія, а також хірургічні втручання з видалення пухлин.

За матеріалами пресцентру Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах