7.10.2020 - 23:52

Новий президент НАН України – Анатолій Загородній із Полтавщини

Новим президентом Національної академії наук України став академік (теоретична фізика, фізика плазмових процесів), професор, доктор фізико-математичних наук (теоретична фізика) Анатолій Загородній, уродженець Полтавщини. Про це стало відомо з Фейсбук-сторінки НАНУ. За інформацією старшого наукового співробітника Інституту фізики Національної академії наук України Антона Сененка, виборців нараховувалося 637, бюлетенів у скриньках виявлено 634. Із них недійсними визнані п’ять, у двох стояла позначка «проти всіх». Найбільше своїх голосів – 426 – під час таємного голосування 7 жовтня науковці віддали Анатолію Загородньому. Його підтримка була майже втричі більшою, ніж у найближчого конкурента – Володимира Семиноженка.

Загалом на посаду президента НАН України претендували п’ятеро кандидатів: академік НАНУ Владислав Гончарук (висунутий колективом Інституту колоїдної хімії і хімії води ім. А.В. Думанського НАН України), академік НАНУ Богдан Данилишин (самовисування), академік НАНУ Анатолій Загородній (висунутий колективами 13 інститутів та академіками і членами-кореспондентами НАНУ), академік НАНУ Сергій Комісаренко (висунутий колективом Інституту біохімії ім. Палладіна та академіками і членами-кореспондентами НАНУ), академік НАНУ Володимир Семиноженко (висунутий науково-технологічним комплексом «Інститут монокристалів» НАН України» та двома академіками НАН України).

Нагадаємо, вибори президента Національної академії наук України були заплановані на квітень поточного року, але їх відклали через карантин, уведений в державі у зв’язку з пандемією корона вірусу. У липні чинний на той момент президент НАНУ Борис Патон, котрий помер 19 серпня на 102-му році життя, сказав, що бачить своїм наступником саме Анатолія Загороднього.

Для довідки: Анатолій Глібович Загородній народився 29 січня 1951 року у Великій Багачці. Закінчив радіофізичний факультет Харківського державного університету ім. Горького (тепер – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна). Із 1972 року працює в Інституті теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України. Пройшов шлях від ученого секретаря до директора. 1978 року захистив дисертацію на тему «Флуктуації та спектри випромінювання обмеженої плазми» та здобув науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю «Теоретична фізика», а 1990-го – дисертацію на тему «Електромагнітні флуктуації в обмежених плазмово-молекулярних системах»,отримавши науковий ступінь доктора фізико-математичних наук за спеціальністю «Фізика плазми». 1997 року Анатолій Заггородній обраний членом-кореспондентом НАН України за спеціальністю «Теоретична фізика, фізика плазми», 1998-го одержав наукове звання професора, 2006 став академіком НАН України за спеціальністю «Теоретична фізика, фізика плазмових процесів», згодом головним ученим секретарем, віце-президентом НАНУ.

Анатолій Завгородній – другий уродженець Полтавщини, який став керівником вищої наукової самоврядної організації України. У 1919-1921 та у 1922 роках її очолював Орест Левицький, який народився в с. Маячка раніше Новосанжарського району.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах