9.07.2024 - 18:00

Полтавців застерігають від харчових отруєнь

Літо – сезон підвищеної захворюваності на кишкові інфекцій, зокрема холеру, гепатит A та сальмонельоз. А цього року ситуація в Україні ускладнюється ще й тим, що частіше відключають електроенергію, а отже, холодильне обладнання, та додалась аномальна спека.

Найдієвіший спосіб уникнути гострих кишкових інфекцій – мити руки, фрукти й овочі, термічно обробляти та правильно зберігати їжу, створити запас води – питної та технічної. Також потрібно вживати продукти належної якості.

Щоб не заразитися гострими кишковими інфекціями, обов’язково слід уникати в холодильному обладнанні перепадів заданої температури заморожування та запобігати дії тривалого часу тепла при перевезені в машині. Якщо продукти почали достигати або псуватися, ці процеси незворотні (навіть двогодинне припинення процесу охолодження може стати причиною псування.

Потрібно дотримуватись правил сусідства продуктів. Продукти поділяються на групи: молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви — і зберігаються окремо (різні контейнери, ящики, окремі полиці). Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами; продукти, які споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, бо вони прискорюють гниття одне одного. Позаяк молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи, її слід зберігати в упаковці.

М’ясо та рибу при кімнатній температурі зберігають не більше ніж дві години, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися. Зелень і свіжі пряні трави зберігають свої властивості до доби. Стиглі ягоди через дві доби починають в’янути та псуватися, у винограда – не більше ніж п’ять діб.

Оптимальна температура в холодильнику повинна бути +4°С, у морозильній камері – –18°С. За низької температури в холодильному обладнанні не розмножуються патогенні мікроорганізми й сповільнюються фізичні процеси. Завдяки природній циркуляції важке холодне повітря опускається в нижню частину холодильної камери. Найтепліша зона холодильної камери — дверцята та верхня частина біля них (при кожному відкритті — температура різко зростає й повільно приходить у норму). Продукти не повинні розташовуватися близько один до одного, тому що погіршується циркуляція холодного повітря.

Також не варто пробувати їжу на смак, аби перевірити її “свіжість”, адже це може призвести до отруєння, застерігають у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Якщо маєте сумніви щодо безпечності продуктів, не вживайте їх. Не вживайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою. Купуючи харчі, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

Рекомендуємо зробити певний запас продуктів, які не потребують особливих умов зберігання. Це може бути хліб, печиво, сухарі, консерви.

Намагайтесь готувати страви в невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! При відключеній електроенергії в закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозильній камері — до 48 годин, у напівпорожній — до 24 годин. Завчасно заморозьте контейнери з водою. При відключенні понад 4 години електроенергії, помістіть цей лід поруч із продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти потрібно обробити упродовж 24 годин, повторне заморожування не допускається!

Пам’ятайте й про те, що харчові продукти можна зберігати в термосумці, погребі чи підвалі.

Наразі, враховуючи високу температуру на вулиці та періодичні відключення електроенергії, фіксуються випадки кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Більшість кишкових хвороб мають схожі симптоми – це слабкість, підвищення температури тіла, діарея, блювання, запаморочення. У разі появи симптомів кишкових хвороб, негайно звертайтеся до лікаря та не займайтеся самолікуванням!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах