17.02.2020 - 11:25

Що відбувається з перерахунком вартості послуг «Полтаватеплоенерго» за січень

У цьогорічних платіжках за послуги обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства «Полтаватеплоенерго» суми за січень порівняно з аналогічним періодом минулого року вже знизилися на 22%. Хоча тариф відтоді не змінювався. Як же з огляду на це відбуватиметься коригування вартості послуг, отриманих споживачами в січні, із урахуванням зниження ціни на природний газ у цьому місяці?

Нарахування за послуги, отримані споживачами «Полтаватеплоенерго» впродовж січня 2020 року, уже зроблені й невдовзі будуть відображені в щомісячних рахунках, які отримають до поштових скриньок полтавці й жителі чотирьох районних центрів, у яких підприємство надає свої послуги. Електронні версії цих платіжок можна побачити в «Особистому кабінеті споживача» на сайті ПОКВПТГ уже тепер.

Нагадаємо, коригування вартості послуг підприємства за 2019 рік відбулося за рахунок включення зменшеної вартості газу в тарифи на послуги «Полтаватеплоенерго», які вже перебувають на розгляді Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Підставою для такого перерахунку стало зменшення ціни на блакитне паливо для технологічних потреб, що спостерігалося з травня 2019-го. Точкою відліку для порівняння є його вартість, закладена в чинних тарифах, що почали діяти на початку минулого року. У таких умовах підприємство звернулося до НКРЕКП із проханням скорегувати тарифи до економічно обґрунтованого рівня, врахувавши зниження вартості газу за весь період зміни його цінових показників – із травня по грудень 2019-го – для всіх категорій споживачів послуг «Полтаватеплоенерго». Зокрема, газова складова (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу) у загальній вартості теплової енергії знижена на 75,7 млн грн (із ПДВ).

Розрахунки підприємства були взяті до уваги Національним регулятором, ПОКВПТГ очікує на його рішення й можливість провести перерахунок за минулий календарний рік.

Що ж до коригування вартості послуг за підсумками січня 2020 року, це питання залишається все ще актуальним.

Про зміну ціни на природний газ для виробників теплової енергії НАК «Нафтогаз України» повідомила теплопостачальні підприємства, у тому числі «Полтаватеплоенерго», наприкінці розрахункового періоду – 29 січня. Тоді ж надіслала для підписання додаткові угоди до договорів із постачання блакитного палива. Отже, лише в останні дні січня стало зрозуміло, за якою вартістю весь місяць ПОКВПТГ закуповувало газ на технологічні потреби. Нова ціна (без урахування тарифів на транспортування й розподіл блакитного палива) розрахована відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №17 від 24 січня поточного року й становить 4 650 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ), що на 15% нижче за ціну, раніше визначену прейскурантами НАК «Нафтогаз України».

Водночас із січня 2020-го відбулося значне підвищення тарифів на транспортування та розподіл газу й низки інших складових чинного тарифу, що призводить до суттєвих додаткових витрат «Полтаватеплоенерго», джерело покриття яких у підприємства відсутнє.

На сьогодні тарифів на послугу з постачання теплової енергії та гарячої води, які б відповідали тарифам на теплову енергію, скориговану серед іншого на зменшення вартості блакитного палива, Нацкомісія ще не встановила.

У ПОКВПТГ переконані, що підходи до проведення перерахунку обов’язково мають ґрунтуватися на дотриманні та непорушності принципів тарифоутворення, регламентованих законами України «Про ціни і ціноутворення», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про житлово-комунальні послуги».

Постанова уряду №1082 від 24 грудня 2019 року наділяє теплопостачальні підприємства правом приймати рішення щодо зміни вартості послуг із теплопостачання для споживачів у зв’язку зі зміною ціни газу, який використовується для виробництва цих послуг. Оскільки «Полтаватеплоенерго» є ліцензіатом НКРЕКП, для реалізації цього права воно одразу після отримання інформації від НАК «Нафтогаз України» звернулося до комісії з проханням роз’яснити механізм реалізації положень постанови в ситуації, що склалась. Нагадаємо, саме Нацкомісія установлює державні регульовані ціни (тарифи) на комунальні послуги для полтавських тепловиків. На початку лютого ПОКВПТГ звернулося з проханням до НКРЕКП, установлюючи тарифи на послугу з постачання теплової енергії, що очікується в останній декаді поточного місяця, урахувати зниження ціни природного газу в січні. Наразі лишається сподіватись, що рішення державного регулятора буде швидким та об’єктивним, ураховуватиме всі вимоги чинного законодавства України і водночас не розчарує споживачів послуг.

За матеріалами ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах