19.02.2020 - 19:00

У Полтаві проголосили маніфест 120-річної давнини (оновлено)

Сьогодні в обласному центрі, поруч із музичним коледжем мистецтв ім. М.В. Лисенка, неподалік від будинку на Воскресенському узвозі, де 120 років тому мешкала родина відомих педагогів – просвітителів і патріотів Олександра та Софії Русових, відбулася історична реконструкція події початку ХХ століття – проголошення українським політичним і громадським діячем, адвокатам, публіцистом, першим ідеологом українського націоналізму Миколою Міхновським брошури «Самостійна Україна».

Його образ втілив добре обізнаний у темі депутат Полтавської міської ради Юліан Матвійчук. До участі у відтворенні також долучилися члени Полтавського осередку Всеукраїнської громадської організації «Сокіл», яка виступила організатором заходу й була підтримана Північно-східним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті.

– Це одна з найбільш знакових і фундаментальних подій ХХ століття, – сказав регіональний представник УІНП Олег Пустовгар. – Усе починається з ідеї. І цією ідеєю надихнулася українська еліта, яка й створила в горнилі Української революції 1917-1921 років свою державу, Українську народну республіку. Ми цьому заходу надали методичну та інформаційну підтримку, підготували історичні довідки. Наша мета – щоб якомога більше полтавців довідалося про цю історичну подію. Як член Полтавської міської топонімічної комісії я маю одним із пріоритетів роботи взяття на облік меморіальної дошки Миколі Міхновському на будинку Русових. Та й саму споруду в перспективі потрібно музеїфікувати. На таких позиціях стоїть УІНП. Це має бути місцем паломництва всіх українців.

Але наразі будинок перебуває в незадовільному стані, тож для проведення історичної реконструкції організатори вирішили вибрати територію неподалік – майданчик перед коледжем мистецтв.

Окрім Миколи Міхновського, у відтворенні подій 120-річної давнини фігурували Софія й Олександр Русови, молодий семінарист Симон Петлюра та інші знакові історичні постаті, яких зіграли молоді «соколи».

Згідно з архівними даними, 1900 року, на «Шевченківські дні», які проходили в помешканні відомих педагогів і під час яких відбулося проголошення брошури «Самостійна Україна», зібралося близько 60 осіб. На нинішньому заході нараховувалося приблизно стільки ж учасників. На реконструкції були присутні полтавці різного віку, небайдужі до своєї історії, представники засобів масової інформації.

За словами організаторів реконструкції, подія в Полтаві стала ніби демо-версією промови Миколи Міхновського в Харкові, куди він прямував із Києва. У ній він із застосуванням юридичних постулатів аргументував необхідність побудови нашої незалежної держави й водночас відверто назвав головного її ворога – російський імперіалізм – та закликав українців виборювати, у тому числі й зі зброєю в руках, «одну, єдину, неподільну, вільну, самостійну Україну від гір Карпатських аж по Кавказькі», повідомили в Північно-східному міжрегіональному відділі УІНП.

Довідково. «Самостійна Україна» була видана у Львові 1900 року. Ця невелика публіцистична праця стала маніфестом першої самостійницької політичної сили Наддніпрянської України – Революційної української партії (РУП), створеної в січні того ж року.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах