24.04.2020 - 12:54

У Полтаві вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Напередодні 34-ої річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції в обласному центрі вшанували пам’ять ліквідаторів наслідків тієї страшної катастрофи. У заході взяли участь голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов, його заступниця Катерина Рижеченко, голова обласного громадського об’єднання ветеранів та інвалідів у Полтавській області «Союз Чорнобиль України» Віктор Шкурпела та голова обласного громадського об’єднання «Фонд інвалідів Чорнобиля» Микола Дибін. Вони поклали квіти до пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи».

 

Масових меморіальних заходів із нагоди річниці аварії на ЧАЕС цього року не організовували. Очільник області закликав жителів Полтавщини 26 квітня запалити на вікні свічку й таким чином вшанувати пам’ять «чорнобильців». А Віктор Шкурпела, звертаючись до жителів області, зазначив, що всі, хто бажає, можуть прийти 26 квітня до пам’ятних знаків у своїх населених пунктах і вшанувати померлих та загиблих, та не порушувати при цьому норм карантину.

– Цей день треба пам’ятати. Він змінив розуміння всього світу щодо мирного атома. Але нині всі зусилля в Україні спрямовані на боротьбу з наслідками поширення коронавірусу. У зв’язку з цим у людей є побоювання, чи будуть реалізовані програми, які фінансуються за рахунок обласного бюджету. Хочу запевнити, що наразі ніяких застережень немає. Усі прийняті програми плануємо профінансувати, – сказав Олег Синєгубов. А Катерина Рижеченко додала, що «чорнобильці» та дружини померлих ліквідаторів отримають всі соцвиплати.

– У поточному році з обласного бюджету на соціальну підтримку учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, громадян, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, дружин померлих ліквідаторів спрямовується 11,1 млн грн, що на 12% більше, ніж 2019-го, – сказала Катерина Рижеченко.

Частина цих коштів, а саме 3,8 млн грн, виділена на забезпечення безоплатними медикаментами для амбулаторного лікування та безоплатне зубопротезування осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». За даними Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА, на сьогодні в регіоні на обліку перебуває 20,1 тис. таких людей. 9,5 тис. із них – ліквідатори. У 3,6 тис. осіб установлена інвалідність, пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. 3,9 млн грн буде спрямовано на виплату адресної допомоги дружинам померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС. Нинішнього квітня такі кошти направлять 1539 вдовам. Розмір виплати становить 2500 грн на одну особу.

Альона Зимня

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах