1.04.2020 - 11:11

В Україні представили коньяк «Микола Гоголь»

1 квітня прийнято вважати днем народження правильного коньяку, адже за традицією, закріпленою декретом 1909 року на батьківщині шляхетного напою, саме до цієї дати має бути завершена дистиляція вина на всіх коньячних заводах Франції. І саме до цього святкового дня один із українських виробників напою вирішив приурочити презентацію нового виду своєї продукції – коньяк «Микола Гоголь». Дати таку назву виробу вирішили, згадавши, що знаменитий письменник теж народився 1 квітня. Це сталося в селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині.

Микола Васильович розумівся на смачних стравах, зокрема іноземних кухонь, і не проти був додати до питва чогось міцненького. Наприклад, у спогадах Івана Золотарьова, котрий познайомився з письменником у Римі, згадується напій, який Микола Гоголь робив  із козячого молока з ромом і жартома казав про нього: «Гоголь любить «гоголь-моголь». Насправді мова йде про поссет – винахід англійського дипломата й філософа Кенельма Дігбі, який, провівши дослід із осадження білків молока спиртом, з’ясував, що в результаті виходить досить смачний напій, і спирт у ньому краще замінювати на ром, херес чи щось інше з міцних напоїв.

Новостворений коньяк виготовлений за старовинним французьким рецептом, який у компанії тримають у секреті. Розповідають тільки, що поділилися ним у одному з сіл Миргородщини. Колись тут жили нащадки шведа, котрий брав участь у Полтавській битві, був поранений і не міг утекти разом із армією Карла ХІІ. Цей чоловік мав серед своїх пращурів французьких виноробів і на знак вдячності за порятунок залишив рецепт коньяку, який передавався в його родині з покоління в покоління. Місцеві селяни скористатися ним не могли, бо не розуміли іноземної мови, але запис зберегли. На жаль, через запровадження карантину підприємство-виробник змушене було перепрофілюватися на виготовлення спирту для антисептичних засобів, тому у вільному продажу в магазинах коньяк «Микола Гоголь» з’явиться ще нескоро.

Альона Зимня

(Матеріал розміщений на правах першоквітневого розіграшу)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах