28.04.2020 - 18:03

В ОДА розповіли про коронавірус у кардіоцентрі, приховування «швидких» і відсутність порушень карантину

У кардіологічному центрі немає хворих на COVID-19, «швидкі» на «Ворсклі» ніхто не ховав, а громадяни стали більш свідомими й не порушують вимог карантину. Про це йшлося сьогодні на традиційному брифінгу у Полтавській обласній державній адміністрації, який провели перший заступник голови ОДА Дмитро Лунін та директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

Згідно зі статистичними даними, станом на 28 квітня на Полтавщині лабораторно було підтверджено 180 випадків коронавірусної інфекції, із них сім – нові (по три в Кременчуку та на Карлівщині, один у обласному центрі). За добу провели 144 дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції. Потужність лабораторії наразі – 200 ПЛР-тестів. Працюють дві бригади. Першочергово перевіряють аналізи тих, у кого виявлені симптоми COVID-19, потім – контактних осіб.

Досліджують біоматеріал і всіх хворих на пневмонію. У Полтаві таких пацієнтів приймає обласна інфекційна лікарня, у Кременчуці – лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька». Загалом у регіоні 158 осіб із пневмонією лікуються в стаціонарі, 70 – амбулаторно, повідомив Дмитро Лунін. За словами Віктора Лисака, за останню добу бригади екстреної медичної допомоги виїжджали на 13 викликів до хворих на пневмонію. Сімох людей госпіталізували, решта залишається вдома.

Прокоментували посадовці й ситуацію щодо виявлення коронавірусної інфекції в пацієнта кардіологічного центру.

– Так, був хворий із інфарктом міокарду, який потребував стентування. Його зробили. Але ми не знали, що цей пацієнт був у контакті з особою, зараженою коронавірусом. Після того як він виписався зі стаціонару, удома захворів. Його обстежили. Виявили COVID-19 та госпіталізували до інфекційної лікарні. В однієї медичної працівниці тест ПЛР показав позитивний результат. Але вона наразі здорова, почуває себе добре. Ми провели дезінфекцію в самому закладі, – сказав керівник ДОЗ ПОДА.

Дмитро Лунін додав, що всіх інших працівників кардіоцентру теж протестували – результати негативні, а також спростував чутки про приховування автомобілів екстреної медичної допомоги на «Ворсклі». За його словами, деякі блогери поширюють у мережі неправдиву інформацію. Насправді держава закупила машини за допомогою Світового банку, і наша область отримала їх як учасник пілотного проєкту з розвитку системи ЕМД.

– За моїми даними, минулого тижня Світовий банк розрахувався з постачальником, і, як тільки ми одержимо відповідні документи, оформимо акт прийому-передачі та переоформимо автомобілі, зможемо їх експлуатувати, – зауважив посадовець.

Загалом Полтавщина отримала 165 нових авто для надання екстреної медичної допомоги. Майже всі вже працюють, однак залишилося менше 50 одиниць, які треба переоформити. Дмитро Лунін запевнив, що ніхто нічого не приховує, і подякував футбольному клубу «Ворскла» за те, що допоміг – безоплатно розмістив у себе ці машини й продовжує їх зберігати, доки тривають паперові процедури.

Віктор Лисак зазначив, що всі автомобілі оснащені GPRS-системою, дефібрилятором разом із монітором, кисневими балонами тощо. Новий транспорт комфортний як для медперсоналу, так і для пацієнта.

Водночас громадяни стали більш відповідально ставитися до дотримання карантинних заходів і не порушують їх або адекватно реагують на зауваження та рекомендації правоохоронців, повідомив перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації. Так, за минулу добу поліцейськими регіону не було складено з цього приводу жодного адміністративного протоколу.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах