6.04.2020 - 16:15

Як не збожеволіти в чотирьох стінах

Наразі режим карантину діє в Україні до 24 квітня, тобто попереду в громадян нашої держави ще як мінімум неповних три тижні перебування в обмеженому просторі. Як не збожеволіти за цей час, як зберегти мир та злагоду в родині?

Перше, на що пропонують звернути увагу психологи в цій ситуації, – це режим. Зазвичай люди живуть за більш-менш чітким графіком: прокидаються о певній годині, снідають-обідають-вечеряють, ходять на роботу тощо. Коли ці фактори зникають, з’являється певна розгубленість: що робити, скільки спати, коли їсти тощо. Починається необмежене споживання харчів, небажання займатися фізичними вправами не в спортзалі, суперечки з рідними та ін. Не дозволити захлинутись у внутрішній істериці в таких ситуаціях, заспокоїти психіку може саме режим.

Треба скласти приблизний розклад дня, у загальних рисах, не до хвилини. О котрій ви маєте прокинутися? Коли готуватимете й споживатимете їжу? Від якої до якої години займатиметесь фітнесом? Скільки часу відведете на перегляд нового фільму, заняття з дітьми, догляд за собою, вивчення нової мови, проходження онлайн-курсу з цікавої вам теми тощо? Це суттєво спростить життя, дозволить не нервувати й удосталь відпочити, і не витратити час даремно.

Друге, про що необхідно обов’язково пам’ятати, – це потреба в особистому просторі для всіх мешканців оселі. У кожного з членів сім’ї повинне бути місце, де йому/їй дозволено робити, що душа забажає, і не заважати іншим. Чоловік, наприклад, може піти на балкон і там гратися в улюблені «Танчики»; жінка – до ванної кімнати, щоб зробити собі маску, пілінг, погомоніти по телефону з подругами, лежачи у ванні. Свій куточок, де можна за необхідності відпочити від спілкування з рідними, має бути в кожного. І решта в цей момент повинна поставитися до такої потреби з розумінням, дозволити побути на самоті. Для інтровертів це особливо важливо.

Третє, що варто додати до свого життя на карантині, якщо раніше цього не було, – то творчість. Яка саме, кожен вирішує для себе. Це можуть бути кулінарні експерименти чи пошук нового стилю в одязі, створення проєкту майбутнього будинку чи виготовлення оздоб разом із дітьми. Головне – випустити творчу енергію, дозволити їй розмалювати світ навколо яскравими барвами.

Крім того, психологи радять знизити рівень вимогливості до себе в цей час. Не слід прагнути встигнути в карантин все й навіть більше. Просто полежати, дивлячись у стелю й фантазуючи, – це нормально.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах