27.04.2020 - 14:43

У Полтаві мітингували підприємці. Чого хотіли й чого добилися?

Сьогодні зранку в обласному центрі відбувся автопробіг у рамках всеукраїнської акції протесту «Подвійні стандарти. Владо, ти з ким?». До нього долучився малий бізнес, зокрема підприємці, котрі працюють на ринках Полтави.

Стартували від одного з великих торгово-розважальних центрів міста. Вони, як відомо, в умовах карантину продовжують працювати, тоді як маленькі магазини змушені були закритися. Учасники автопробігу рушили по вулицях Маршала Бірюзова, Соборності до Корпусного парку та влаштували мітинг під стінами міськради.

Під час цієї акції ініціативна група протестувальників поспілкувалася з керівництвом Полтави та області, вручила їм вимоги представників малого бізнесу. Останні стосувалися звільнення підприємців від оподаткування за період карантину, тобто часу, коли ФОПи не працювали, зменшення ставок податків у 2021 році, а, головне, відкриття ринків у регіоні. Якщо останнє буде зроблене, власники торгових точок зобов’язувалися дотримуватися всіх карантинних вимог: забезпечити персонал засобами індивідуального захисту, проводити регулярну дезінфекцію приміщень, подбати, щоб відвідувачі дотримувалися безпечної відстані між собою, тощо.

Свої вимоги малий бізнес обґрунтовував наявністю постанови Міністерства охорони здоров’я України від 30 березня, відповідно до якої продуктовим ринкам дозволено працювати. Попри це на Полтавщині та в обласному центрі, нагадаємо, діє рішення про заборону роботи таких об’єктів торгівлі. Пояснюючи його, керівництво міста та регіону неодноразово наголошувало, що відкриття ринків може призвести до погіршення  ситуації з захворюванням на COVІD-19. Тому в проханнях малому бізнесу постійно відмовляло. У черговий раз – наприкінці минулого тижня, на позачерговому засіданні полтавського міськвиконкому.

Під час сьогоднішнього спілкування з підприємцями звучала та ж аргументація. Хоча певного компромісу обласна та міська влада з протестувальниками все ж досягла.

– Ми спілкувалися з ініціативною групою. Основна скарга була на відсутність комунікації. Люди казали, що до них доходить недостатньо інформації щодо роз’яснень, заходів, які плануються, коли планується послаблення карантинних заходів тощо. Ми розповіли, яка позиція уряду щодо цього, яка позиція облдержадміністрація щодо того, чи мають бути відкриті ринки, чи ні. Ми умовно кажемо, що карантин у нас продовжено до 11 травня. Після того, аналізуючи динаміку поширення хвороби, уже зможемо говорити про ухвалення рішень щодо послаблень. Ми знаємо, що нещодавно Кабінет міністрів презентував декілька етапів можливого виходу з карантину. Ми готові впроваджувати ці етапи, ці заходи по області. Але нам потрібне централізоване рішення. Самостійно ухвалювати таке рішення ми не маємо права, тому що, хочу нагадати, у нас введений стан надзвичайної ситуації по всій країні. Ми домовилися, що й надалі будемо комунікувати, роз’яснювати. Сказали, що завтра в нас планується відеоселектор із прем’єр-міністром, де ми так само порушуватимемо це питання, як, я вважаю, й інші голови ОДА. А далі чекатимемо на рішення центрального штабу, – повідомив на традиційному брифінгу для журналістів голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Розповів у своїй Вайбер-розсилці про сьогоднішнє спілкування з представниками малого бізнесу й секретар міської ради Олександр Шамота.

– Домовились із підприємцями про створення робочої групи для напрацювання дорожньої карти виходу з карантину. У нас є розуміння важливості діалогу й співпраці з малим бізнесом – йому потрібно жити й працювати, і місто передусім зацікавлене в цьому.

Наразі на всіх комунальних ринках призупинено оплату «за місце». Звертаюся до керівників приватних ринків і закликаю підприємців, які там працюють, також звертатись до власників ринків: вони мають скасувати плату за користування ринком на період карантину. Для цього з них зняли податок на нерухоме майно та плату за оренду землі – усі важелі для такого рішення в них є. Паралельно працюємо з податковою, аби зняти єдиний податок з І групи підприємців, обговорюємо шляхи введення таких канікул для окремих підприємців ІІ групи.

Окрім того, закликаю підприємців дивитись у майбутнє. Фразу про те, що життя після карантину не буде таким, як раніше, уже заїздили вздовж і впоперек, але від цього вона не втрачає актуальності. В Україні почала діяти онлайн-платформа «Відкритий ринок», де кожен підприємець може безкоштовно зареєструватись і представити свій асортимент товарів для продажу їх у інтернеті через доставку. Зібрати замовлення й налагодити логістику наразі однозначно вигідніше, ніж підтримувати фейкові мітинги окремих політичних сил.  Тим паче, що проявивши гнучкість у цьому напрямку нині, підприємець має змогу отримати додаткові шляхи збуту та заробітку в майбутньому, – зазначив посадовець.

Сьогодні ж прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на своєму Телеграм-каналі повідомив, що в середу, 29 квітня, Кабмін розгляне питання про відновлення роботи деяких продовольчих ринків.

– Це стало можливим завдяки тому, що МОЗ та Мінекономіки розробили чіткі критерії роботи та алгоритм контролю. Ідеться про відкриття більш ніж 280 продовольчих ринків по всій території України, які зможуть функціонувати з дотриманням жорстких санітарних норм. Цей перелік може бути розширений, якщо й інші ринки зможуть забезпечити належні умови роботи. За порушення вимог буде встановлена відповідальність, аж до закриття ринків на певний період, – написав очільник уряду.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах