29.04.2020 - 19:41

Продовольчі ринки працюватимуть. Які та коли, визначатимуть на місцях

Кабінет міністрів України вніс сьогодні зміни до постанови №211 від 11 березня 2020 року, якими впорядкував діяльність агропродовольчих ринків на період карантину, запровадженого через поширення коронавірусної інфекції. На думку урядовців, це дозволить забезпечити населення харчами за доступними цінами. Крім того, будуть створені умови для збуту продукції, вирощеної фермерами й сімейними господарствами, а також отримання ними доходів. Відтак із 30 квітня, коли в «Урядовому кур’єрі» опублікують ухвалений документ, відновити свою роботу, за словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка, зможуть 872 продовольчі ринки по всій Україні.

Скільки з них відкриється в Полтаві, наразі невідомо. Сьогодні у внутрішньому дворі будівлі міськвиконкому заступниця міського голови Тетяна Юрченко та підприємці обласного центру обговорили дорожню карту з відновлення роботи ринків.

– Ми чекаємо опублікованої постанови Кабміну. Після її вивчення напрацюємо механізм реалізації на місцевому рівні, – розповіла посадовиця.

Водночас вона зазначила, що відкритися зможуть лише ті ринки, які виконають усі вимоги, прописані Міністерством охорони здоров’я.

Як повідомили в Головному управлінні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Полтавській області, мова йде про такі критерії:

  • допуск працівників та відвідувачів на територію ринку тільки за наявності надягнутої медичної або самостійно виготовленої маски (респіратора);
  • проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів із антисептиком;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, – не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
  • проведення знезараження контактних поверхонь кожні три години;
  • прибирання та дезінфекція всіх приміщень, у тім числі стаціонарних торговельних місць, – наприкінці кожного робочого дня;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • відстань між робочими місцями продавців – не менше трьох метрів;
  • місця торгівлі повинні бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
  • забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та профілактики COVID-19;
  • забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення коронавірусної інфекції та оперативне усунення порушень.

Відповідальність за дотримання санітарних норм покладається на адміністрації ринків. Контроль здійснюватимуть представники місцевого підрозділу Держпродспоживслужби. За словами Ігоря Петрашка, остання має забезпечити постійну присутність на кожному ринку впродовж усього часу його роботи не менше двох своїх інспекторів і щоденно проводити позапланові перевірки виконання протиепідемічних вимог.

– Основною умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог, – написав Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі.

Постанова Кабміну не відкриває всі продовольчі ринки автоматично, наголосив у повідомленні для Вайбер-спільноти секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота. За його словами, попередньо можна говорити тільки про можливість відкриття, у разі виконання низки умов. Остаточно ж усе стане зрозумілим після публікації повного тексту постанови та додатків до неї.

– Якщо керівник ринку зможе поручитися за виконання всіх перерахованих умов, а Держпродспоживслужба засвідчить готовність ринку, його робочих приміщень та працівників, ми готові відкрити. Але після публікації тексту постанови. Розуміння потреб малого підприємництва в нас є. І ми готові ці потреби забезпечувати. Та вкотре наголошу: вони не повинні йти в розріз із загальними заходами з убезпечення людей від інфікування. Безпека полтавців має бути на першому місці.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах