17.04.2020 - 13:51

Полтавцям рекомендують обмежити доступ до храмів, кладовищ, а до богослужінь долучатися через ТБ (оновлено)

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на сьогоднішньому засіданні розглянула питання запровадження в області додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів для недопущення подальшого поширення коронавірусної інфекції.

Відповідно до ухваленого нею рішення, з 13-ої години 18 квітня до 6-ої ранку 21 квітня жителям Полтавщини радять максимально обмежити пересування та перебування в громадських місцях без нагальної потреби.

– Це не комендантська година. Це обмежувальні заходи. Ми рекомендуємо громадянам не перебувати на вулицях у зазначений проміжок часу. Закликаємо бути свідомими. Звертаюся до голів РДА, керівників міст та ОТГ відповідально поставитися до проведення Великодня на ваших територіях. Кожен повинен оперативно реагувати на ту чи іншу ситуацію, своєчасно інформувати нас і правоохоронців про масові скупчення людей, – сказав голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Окрім того, у своєму Телеграм-каналі він написав, що поліція в ці дні «буде працювати посилено. Порушення карантину дорівнює складений адмінпротокол». Пізніше Олег Синєгубов додав, що представники органів правопорядку зупинятимуть людей на вулицях і цікавитимуться метою їхнього перебування там.

Також комісія порадила жителям регіону обмежити доступ до місць поховань, релігійних споруд і прилеглих до них територій. У Полтаві, наприклад, усі служби в церквах проходитимуть у закритому режимі, повідомили в ОДА. Біля храмів чергуватиме поліція, щоб не допускати скупчення людей. Спочатку правоохоронці проводитимуть превентивну роботу. Але, якщо біля церкви стоятиме не 10, 20 чи 30 осіб, а більше й вони не будуть дотримуватися безпечної дистанції, вживатимуть усіх необхідних заходів для ліквідації порушення, у тому числі складання адмінпротоколів.

До речі, щоб уникнути зосередження біля храмів у містах великої кількості вірян, які захочуть освятити великодню їжу, священники планують проводити це дійство частіше, ніж зазвичай, по мірі звернень. У сільській же місцевості духовенству рекомендовано освячувати пасхальні кошики, які люди виставлятимуть перед своїми домоволодіннями.

Долучитися ж до богослужінь можна буде завдяки їх трансляціям по телебаченню, в інтернеті. Оновлений розклад ефірів загальноукраїнських каналів опублікував у своєму «Телеграм» Офіс президента.

Телеканал «Центральний» транслюватиме Великоднє богослужіння зі Свято-Успенського кафедрального собору Полтави 19 квітня з 6.00 до 9.00. Вірян просять звернути увагу: дійство змістилося в часі – традиційно його розпочинали опівночі. Зі Свято-Макаріївського кафедрального собору пряму передачу вестимуть«ІРТ» та «Місто+». Вона почнеться о 23.55 18 квітня.

Крім того, виконавчий комітет Полтавської міської ради заборонив «відвідування кладовищ населенням, у тому числі присутність на них священнослужителів, із метою поминальних заходів». КП «Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування» у період карантину надаватиме тільки послуги з організації та проведення поховань померлих та/або загиблих.

Роботу торговельних закладів, аптек, автозаправних станцій обмежувати не стали, вони працюватимуть у звичному режимі. Запевнив у цьому полтавців сьогодні й секретар міської ради Олександр Шамота. Він попросив людей не штурмувати заклади торгівлі, а також повідомив, що всі паски, які продаватимуть у магазинах, будуть освячені.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах