20.02.2020 - 12:21

Від влади: бактеріологічної небезпеки немає, є небезпека забути про людяність

Сьогодні вранці у зв’язку з поширенням інформації про те, що евакуйованих із Китаю українців можуть розмістити в медичному центрі «Нові Санжари», і влаштованою місцевими жителями акцією протесту голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов виїхав до селища. Там він, як повідомили в ОДА, зустрівся з місцевими активістами, депутатами місцевих рад.

– Нині розбираємося в ситуації. Закликаю бути виваженими й стриманими, не панікувати. Із Китаю до України повертаються наші співгромадяни. Будь-хто міг опинитися на місці тих людей. Вони повертаються додому. Це чиїсь діти, батьки, рідні. Усіх перевірили китайські й вітчизняні медики. І в жодного немає симптомів гострої респіраторної інфекції, – зазначив Олег Синєгубов.

Евакуйовані громадяни житимуть у медичному центрі, що буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки.

Очільник області запросив до Нових Санжар фахівців медичної галузі Полтавщини, зокрема директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктора Лисака, доктора медичних наук, доцента, лікаря вищої категорії з фаху «Інфекційні хвороби» ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія» Тетяну Коваль і заступника головного лікаря з медичної частини комунального підприємства «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня» Людмилу Волошину. До оглядів також залучать спеціалістів із Києва, які вже виїхали.

Звернувся до українців на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» і президент Володимир Зеленський. Він запевнив, що «заходи безпеки – безпрецедентні»:

– Зробили все можливе й неможливе, щоб гарантувати: вірус в Україну не потрапить. Декількох громадян не пустили на борт в Ухані, оскільки в них була трохи підвищена температура. Усі, хто піднявся на борт, у задовільному стані. Вони здорові, але мають пройти обсервацію протягом 14 днів. Евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі… Протягом двох тижнів це буде, напевно, найбільш охоронюваний об’єкт у країні. Співчуваю нашим евакуйованим, бо вже знаю, що таке перебувати під особистою охороною, а в них охорона буде набагато серйозніша, ніж у президента.

Констатуючи, що бактеріологічної небезпеки немає, глава держави водночас зазначив:

– Є інша небезпека, про яку я хотів би сказати. Небезпека забути про те, що всі ми люди й всі ми – українці. Кожен із нас. Включно з тими, хто опинився в Ухані під час епідемії.

Коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: вони турбувалися про життя й здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився в складній ситуації. Навіть у Казахстані, коли наш літак із Уханя сів на дозаправку й доправив казахстанського громадянина, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки, усі дякували й раділи, що людина нарешті вдома.

На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією. Спроби перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру. Особливо якщо врахувати, що більшість пасажирів – люди, яким менше 30 років. Для багатьох із нас вони – майже як діти.

Українець завжди залишається українцем. Тимчасове перебування в Ухані або еміграція до Канади не робить його чужим для своєї країни. Розумію: стара політика протягом десятків років робила звичним ділити українців на «правильних» і «неправильних». Але ця епоха скінчилася. Ми будемо боротися за кожного українця, який опинився в біді, де б він не перебував. Рятувати, евакуювати, обмінювати. Україна не здаватиме своїх. Такою буде державна політика. Я це гарантую. Але такою ж самою має бути й реакція суспільства. Я на це дуже сподіваюся.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах