29.03.2020 - 17:48

На Полтавщині – перший офіційно підтверджений випадок COVID-19. Що далі? (оновлено)

Під час брифінгу для журналістів, що відбувся в суботу, 28 березня, голова обласної державної адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що в нашому регіоні зареєстрований перший офіційний випадок коронавірусної інфекції. Захворіла 68-жителька Кременчука. Перші симптоми недуги в неї з’явилися 19 березня, госпіталізували пацієнтку 23-го. 25 березня жінку перевели до інфекційного відділення, а 27-го тести полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) підтвердили COVID-19.

– Дана громадянка три дні перебуває в окремому інфекційному боксі «Лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька». Її стан задовільний, температура в нормі. Необхідність кисневої терапії відсутня. Наразі ми встановлюємо всіх осіб, із якими контактувала хвора, – сказав очільник ОДА.

Найважливіший осередок – «Кременчуцька перша міська лікарня ім. Богаєвського», куди пацієнтку доставила 19 березня бригада екстреної медичної допомоги. Необхідні ізоляційні заходи тоді не застосовували, бо в жінки не було підозри на коронавірус. Нині ж передбачено закрити прийом до пульмонологічного відділення цього медзакладу, обмежити прийом до інших відділень, залишити тільки надання невідкладної допомоги з дотриманням заходів інфекційного контролю, повідомили в облдержадміністрації.

Окрім того, у Кременчуці певну територію навколо будинку, де проживала інфікована особа, оголосили санітарною зоною. Тим, хто має в ній оселі, заборонили вихід із помешкань без масок, переміщення вулицями без поважних причин, відвідування дитячих і спортивних майданчиків, а ще вимагають неухильного дотримання дистанції у два метри в громадських місцях. Порушників режиму обіцяють штрафувати. У санзоні регулярно проводитять дезінфекцію. Також людям рекомендовано не ходити в гості на визначену територію.

Що ж до причин виникнення в кременчужанки COVID-19, припускають наступне.

– Відомо, що в пацієнтки є донька, яка повернулася з Польщі 10 березня. Імовірно, інфікування відбулося саме від контакту з нею. Але ми не відкидаємо й інші варіанти. Зараз будемо дивитися, як ця дівчина дотримувалася вимог щодо самоізоляції, чи були контакти. Але все одно всіх осіб будемо встановлювати, перевіряти тестами, надалі дивитися, чи є в них симптоми, і брати розписки щодо необхідності виконувати вимоги самоізоляції, – зазначив Олег Синєгубов.

До речі, на сьогодні такого обмежувального режиму зобов’язані дотримуватися 2100 жителів регіону, які повернулися з-за кордону. 180 осіб уже пройшли двотижневу самоізоляцію й визнані здоровими.

Станом на 28 березня на Полтавщині було не спростовано й не підтверджено ще дві підозри зараження коронавірусом (по одній у Кременчуку та обласному центрі). Це – із тих десяти, які були напередодні. Із восьми опрацьованих лабораторно зразків біоматеріалу позитивний результат зафіксований тільки в уже згаданому випадку, інші сім коронавірусу не показали.

Наразі влада регіону продовжує перевірку 17 інфекційних лікарень і відділень, які визначені для приймання хворих із COVID-19 або підозрою на нього. На сьогодні всім необхідним ці медзаклади забезпечені. Водночас щодня на Полтавщину надходять нові засоби захисту, обладнання тощо.

– Із понеділка ми отримаємо нові партії тестів, зможемо робити самостійно дослідження ПЛР, щоб не втрачати час, оперативно встановлювати наявність або відсутність коронавірусу, – повідомив голова ОДА й повторив, що на Полтавщині продовжує діяти жорсткий режим карантину.

– Останніми днями люди часто висловлювали думку, що в області треба відкрити ринки, магазини, заклади, які будуть надавати послуги. Ні в якому разі! Більше того, ми щодня обговорюємо питання щодо обмеження руху, введення певних постів для того, щоб здійснювався контроль за особами, які в’їжджають або виїжджають із міст, перш за все, Полтави та Кременчука, позаяк вони найбільш ризикові, а також інших населених пунктів. Завдання таких постів, це не перекриття руху, а контроль тих осіб, які перетинатимуть такий пункт. Там перевірятимуть температуру. Якщо вона виявиться вищою від норми, то й інші симптоми. Залежно від них громадянинові рекомендуватимуть або звернутися до сімейного лікаря, або дотримуватися вимог самоізоляції, або людину буде одразу госпіталізовано. Про обмеження прав громадян на в’їзд та виїзд, комендантську годину мова наразі не йде, це здійснюється винятково під час запровадження надзвичайного стану. А в нас – надзвичайна ситуація. Будемо дивитися на динаміку поширення захворювання. Плани для обмеження, контролю руху вже розроблені, погоджені, ми готові їх увести в дію в будь-який момент. Сил та засобів, щоб забезпечити пости всім необхідним, у нас на сьогодні достатньо. Та поки що це не на часі. Рішення про обмеження руху може прийняти або оперативний штаб із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, або комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, або органи місцевого самоврядування. Дивимося на динаміку, – розповів Олег Синєгубов.

Довідка. На сьогодні в Україні, згідно зі статистичними даними Міністерства здоров’я , найбільше хворіють на COVID-19 особи віком від 31 до 60 років (понад 60% пацієнтів із коронавірусом), трохи менше – від 21 до 30-ти (12,5%) та від 61 до 70 років (11,9%).

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах