28.03.2020 - 23:00

Від цієї ночі годинники показуватимуть літній час

Щороку навесні та восени в Україні переводять стрілки годинників на, відповідно, літній і зимовий час. 2020-ий у цьому плані теж не став винятком, і вже наприкінці березня держава стане жити по літньому. Такий перехід здійснюється переважно для того, аби людина могла довше працювати й менше використовувати штучне освітлення. До переведення стрілок годинників вдаються в багатьох країнах світу. У деяких із них літній час так і називається – «daylight saving time» (DST).

Уперше запровадити таку процедуру запропонував посол США у Франції Бенджамін Франклін. Це було 1784 року. Рішення прийняли задля економії свічок. Хоча винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Уіллету. Переводити стрілки годинників у Великобританії вирішили 1908-го. Через десять років до цієї традиції приєдналися американці, а потім й інші держави, які після Першої світової війни мали заощаджувати на всьому. При цьому в 161 країні свыту, наприклад, Китаї, Росії, Алжирі, Афганістані тощо годинники наразі не переводять.

В Україні перехід на літній і зимовий час відбувається з 1981 року, хоча регламентований постановою Кабінету міністрів №509 «Про порядок обчислення часу на території України» цей процес лише 13 травня 1996-го. Згідно із нею, навесні датою переходу вважається остання неділя березня. Отже, у 2020 році стрілки годинника переведуть на літній час у ніч із суботи, 28-го, на неділю, 29 березня. Цієї ночі о 3.00 їх перемістять на годину вперед.

Щоб не забути про зміну часу, експерти радять змінити положення стрілок механічних годинників уже ввечері перед сном. А чимало мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків тощо здійснюють такий перехід автоматично.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах