6.04.2020 - 18:05

«Цікаво про експонат». У краєзнавчому музеї відкрили нову рубрику

Сьогодні Полтавський краєзнавчий музей ім. Василя Кричевського започаткував нову рубрику для тих, хто, незважаючи на карантин, продовжує проявляти інтерес до історії своєї землі. Вона отримала назву «Цікаве про експонат». У ній працівники закладу прагнуть «розширити горизонти звичної екскурсії по етнографічному відділу» і більше розповісти не тільки про артефакти, які розміщені в експозиції, а й про ті, що «ховаються» в запасниках музею.

– У колекції культових речей Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського видатне місце посідає збірка дрібної металопластики: хрести, ікони, складні. Хрести бувають різні за призначенням. Серед них виділяються нагрудні. На фото – металевий нагрудний хрест у вигляді квітки зі вставками з різнокольорового скла. Такі вироблялись на Полтавщині в кінці ХVІІІ – на початку ХІХ ст. Їх носили жінки не тільки як символ віри, а й як прикрасу. Часто вони слугували замість дукачів. Цей експонат потрапив до музею 1906 року у складі зібрання приватного музею К.М. Скаржинської, – зазначили на сайті музею.

Працівники закладу не лише самі поділилися інформацією, а й чекають на її доповнення або запитання від полтавців. Написати можна на електронну адресу: etnographia.pkm@gmail.com.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах