13.11.2020 - 11:57

Скільки податків сплачує один полтавець, який працює, і куди вони йдуть

У проєкті закону «Про Державний бюджет на 2021 рік», поданому Кабінетом Міністрів України 14 вересня, який Верховна Рада ухвалила в першому читанні 5 листопада, на Полтавську область передбачено 3,6 млрд грн освітньої субвенції й 1,3 млрд грн субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг. Але мало кому з жителів регіону відомо, звідки ці гроші беруться в бюджеті.

Як показало соціологічне дослідження, що провів на території центральної України Київський міжнародний інститут соціології, лише 30,5% населення Полтавщини, як і інших областей, що входять до цієї частини держави, знає, що державний бюджет формується передусім із податків фізичних осіб. 23% респондентів вважають, що більшу частину бюджету становлять податки з приватних і державних підприємств, а 11%  – що це міжнародні позики та фінансові операції Національного банку України.

При цьому 32% опитаних відкрито визнали, що відповіді на питання взагалі не мають. Значна частина громадян думає, що їхні потреби щодо освіти, медицини, безпеки тощо забезпечуються з якихось міфічних «державних коштів». Насправді ж ці гроші йдуть із наших із вами кишень  – кишень людей, які працюють та сплачують податки. Таких надходжень у бюджеті – близько 3/4.

Куди йдуть ці кошти, на що їх витрачають? Щоб дати людям відповідь на ці питання, експерти Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» створили калькулятор «Рахунок від держави».

Він розміщений на нашому сайті, і тепер кожен із вас має можливість одразу оцінити власний податковий внесок чи ціну окремої статті державних послуг. Для цього треба ввести у відповідне поле розмір своєї чистої заробітної плати. Ви побачите, скільки податків стягують із вас за рік і як ці гроші розподіляються за різними видатками. При цьому зауважимо: уведені дані є конфіденційними, їх не збирають і не обробляють.

Наприклад, середньостатистичний житель Полтавщини, який працює, у 2020 році матиме середню чисту зарплатню 10,752 тис. грн на місяць, тобто 129,018 тис. грн на рік. Із цієї суми він заплатить 76,9 тис. грн податків і отримає 80,5 тис. грн чистого доходу (якщо скласти ці дві суми, то виходить понад 129 тис. грн, але з чистої заробітної плати вже вирахувано податки, які за працівника вносить роботодавець).

– Перед тим як віддати зарплатню найманому працівникові, роботодавець сплачує за нього податок на доходи фізичних осіб і єдиний соціальний внесок. Але ці гроші вираховують із того, що заробив громадянин. Потім пересічний українець сплачує податки в магазині за придбані товари – податок на додану вартість, акцизи та імпортне мито. Сукупно все це й формує 72% розширеного бюджету (центрального та місцевих, а також бюджет Пенсійного фонду), яким розпоряджаються чиновники, розподіляючи його на послуги з освіти, медицини, пенсійного забезпечення тощо, – розповідає виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук.

Нинішнього року населення Полтавщини сплатить 41,2 млрд грн податків. Це – гроші за послуги, які держава має надавати постійно. Так, «безплатна» освіта обійдеться кожному жителеві області, який працює, у 8 тис. грн на рік; «безплатна» медицина в середньому – у 4,9 тис. грн на рік; 4,4 тис. грн піде на те, щоб покрити 2020-го державні запозичення, 4,7 тис. грн – на правоохоронні органи тощо.

Альона Зимня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах