18.02.2021 - 16:07

10 порад полтавським держслужбовцям щодо декларування доходів

До 31 березня чиновники Полтави та області зобов’язані подати до НАЗК декларацію за 2020 рік. За ненадання її або неправдиву інформацію, вказану в цьому документі, держслужбовці несуть адміністративну/кримінальну відповідальність.

Із огляду на це в жовтні 2017 року громадська організація «Антикорупційний штаб» запустила електронний сервіс – чат-бот «Держслужбовець Тарас». Його ціль – допомагати суб’єктам декларування заповнювати електронні декларації до реєстру НАЗК та уникати помилок. Ось топ-10 порад від «Держслужбовця Тараса» з цього приводу.

Порада №1. Перш ніж заповнювати декларацію пригадайте, чи не закінчилася дія вашого електронного цифрового підпису (ЕЦП, або КЕП, як це називається в чинному законодавстві). Якщо дія ЕЦП/КЕП закінчилася, то новий ключ можна зробити в «Приват24», Міністерстві юстиції або в одному з сертифікованих центрів.

Порада №2. Візьміть у бухгалтерії свого відомства інформацію про власний дохід за 2020 рік. Таку процедуру бажано зробити всім членам сім’ї, яких ви будете зазначати у другому розділі. Або можна взяти таку ж інформацію в Електронному кабінеті платника податків. Це зекономить час вам і бухгалтерії вашого відомства. Відеоінструкція з подання запиту про дохід через електронний кабінет платника податків – за посиланням.

Порада №3. Сходіть у банк, у якому маєте відкритий рахунок або хоча б одну картку, або протягом року брали кредит хоч і на 1 грн, візьміть «довідку для декларації». Наприклад, у ПриватБанку це можна зробити через «Приват24»; в Ощадбанку – онлайн через «Ощад 24/7»; в otpBank – через замовлення виписки на e-mail. У такій довідці буде вказаний залишок коштів на 31 грудня 2020 року, ви зазначаєте цю інформацію в розділі грошові активи. Також там будуть дані про депозити та кредити, узяті впродовж року, що значно полегшує роботу під час заповнення.

Порада №4. Пам’ятайте, що в третьому розділі (об’єкти нерухомості) має бути заповнено щонайменше один об’єкт. Найперше переписуєте свою «прописку» в паспорті. Далі – квартиру, яку орендуєте або в якій проживаєте. І так – у кожного члена родини, якого зазначено в другому розділі. Зауважте: тепер якщо декларант і член його сім’ї проживають в одній квартирі, дублювати об’єкти нерухомості не потрібно.

Порада №5. Перевіряйте інформацію в інших відкритих реєстрах. Це:

  • Державний реєстр речових прав на нерухоме майно,
  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,
  • Електронний кабінет водія,
  • Портал електронних послуг Пенсійного фонду України,
  • Електронний кабінет платника податків,
  • Реєстр цивільних повітряних суден України,
  • Суднова книга України,
  • Державний судновий реєстр,
  • Укрпатент.

Інші п’ять порад і відповіді на часті запитання читайте на Фейсбук-сторінці чат-бота «Держслужбовець Тарас». Користуйтесь ним у Telegram та Facebook Messenger.

Пам’ятайте: чат-бот «Держслужбовець Тарас» є допоміжним інструментом для суб’єктів декларування – yci відповіді та пояснення несуть рекомендаційний характер. Відповідальність за правдивість інформації, яку зазначено до декларації, несе лише суб’єкт декларування.

Якщо є додаткові питання, звертайтеся за роз’ясненнями та консультаціями до Національного агентства з питань запобігання корупції. Із запитаннями та пропозиціями щодо чат-бота можна написати чи подзвонити до ГО «Антикорупційний штаб». Електронна адреса – shtab.net@gmail.com, телефон – (073) 500-50-22.

За матеріалами ГО «Антикорупційний штаб»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Останні новини

Оформити підписку

Поділиться статтею в соц. мережах